Een nieuw theaterseizoen staat voor de deur
- Mariska Vermaning
- 16 mei
- 3 minuten om te lezen
We hebben cultuur allemaal nodig om te ontdekken. Af en toe vergapen en geconfronteerd worden. Alsof we in een spiegel kijken.
Met het nieuwe theaterseizoen in zicht deelt Herman Triemstra, een gepensioneerd communicatietrainer uit Terwispel, over zijn passie voor cultuur. “Theater is een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Zulke plekken moeten we koesteren,” zegt hij.
Het Posthuis Theater
Voor zijn werk reisde Herman vaak met de trein naar Amsterdam en stapte op in Heerenveen, dicht bij het Posthuis Theater. Toen hij een theaterfolder in de bus kreeg, besloot hij een voorstelling bij te wonen. Sindsdien is hij vaste gast, vaak op de eerste rij. “Dan heb je toch de meeste interactie met de artiest,” vertelt hij enthousiast. “Het Posthuis Theater voelt als een huiskamer, warm en laagdrempelig. Hier kun je echt verbinding maken.”
Een voorstelling die raakt
Een van de meest indrukwekkende voorstellingen voor Herman was die van Yentl en de Boer. “Janken,” zegt hij resoluut. “Zij weten met hun harmonieuze samenzang een verdraagzaamheid over te brengen die we in de samenleving steeds minder zien. Communicatie draait niet alleen om praten, maar vooral om luisteren. Zij beheersen dat als geen ander. Ze maken gebruik van allerlei ingrediënten, de kracht van stilte is daar één van In het Posthuis Theater kun je die stilte echt ervaren – je hoort er een speld vallen.”
Cultuur doorgeven
Herman vindt het belangrijk om cultuur door te geven. “Je moet kinderen van jongs af aan leren dat er meer in de wereld is dan wat er zich thuis afspeelt.” Zijn eigen kinderen maakten ooit kennis met theater via de musical 'Toffe Tommie Zorgeloos'. “Het ging over een meisje dat haar zorgen toevertrouwde aan een zorg poppetje. De boodschap? Deel je zorgen. Dat kun je niet vroeg genoeg leren, en theater helpt om dat op een speelse manier te ontdekken.”
Herinneringen aan vroeger
Opgegroeid in Den Haag, kwam Herman als kind al vroeg in aanraking met dans en theater. “Op school kregen we dansles van dansers van het Scapino Ballet. Na een maand oefenen mochten we hun voorstelling bijwonen. Dat is hoe je cultuur laagdrempelig maakt voor de jeugd.” Vroeger was het ook vanzelfsprekend dat kinderen op school een instrument leerden bespelen. “Iedereen werd uitgedaagd om naar de muziekschool te gaan. Tegenwoordig krijgen kinderen die kans steeds minder, en dat is zonde. We zien nu de gevolgen: mensen staan steeds vaker tegenover elkaar in plaats van met elkaar in verbinding.”
Herman betreurt het verdwijnen van culturele ontmoetingsplekken zoals buurthuizen, bibliotheken en theaters. “Een duin blijft staan door helmgras. Haal je dat weg, dan verdwijnt de duin. Hetzelfde geldt voor sociale verbinding. Haal je die plekken weg, dan verdwijnt het samenleven.”
Gewoon doen
Voor wie nog twijfelt om naar het theater te gaan, heeft Herman een simpel advies: gewoon doen. “Ja, de eerste keer kan spannend zijn, maar het is ook magisch. Je ontsnapt even aan de dagelijkse zorgen en beleeft iets unieks. Op televisie kijk je naar wat je zou willen meemaken, maar in het theater bén je erbij. Je voelt het, samen met anderen. Dat maakt theater zo bijzonder.”
Nieuwe seizoengids
Vanaf donderdag 22 mei om 14:00 uur gaan de kaarten voor de van het nieuwe seizoen van het Posthuis Theater in de verkoop. Het Posthuis Theater heeft weer een divers aanbod samengesteld, voor elk wat wils. Dus blader door de seizoengids, in de papieren versie of online, en neem een kijkje op de website.
Comments