top of page
Scherm­afbeelding 2024-12-18 om 14.05_edited.jpg

Fries politiemuseum dreigt te verdwijnen

Wat begon als een toevallige vondst op zolder, eindigde in een privéverzameling van politie-uniformen, emblemen en hoofddeksels. Maar nu dreigt deze verzameling te verdwijnen. Jan Arend Boer uit Lemmer zoekt een nieuwe plek voor zijn collectie én zijn verhalen.

 

Van militaire dienst naar politieagent

Na de militaire dienst, trad Jan Arend Boer op 1 juni 1982 in dienst bij het toenmalige Korps Rijkspolitie. Eerst in Groningen, daarna in Leeuwarden en later in Lemmer, waar hij nog steeds woont. Momenteel is hij werkzaam bij de Nationale Politie Nederland, bij de AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel) om precies te zijn. Daar zit hij bij de front office.

 

Een toevallige vondst

In 1988 werkte Jan Arend Boer in het oude politiebureau aan de Markerstraat in Lemmer. Tijdens een opruimactie op zolder stuitten hij en zijn collega’s op twee oude politiehelmen, een blauwe uit de jaren 50 en een zwarte uit de jaren 40. Eerst wilden ze de helmen weggooien, maar dat vond Jan Arend Boer zonde. „Uiteindelijk belandden de helmen bovenop een kast. Dat zag er wel grappig uit,” lacht hij. Al snel volgden er meer items: eerst een pet, daarna een hoedje, en voor hij het wist kwam een collega met de vraag of er ook emblemen aan de groeiende collectie konden worden toegevoegd.

 

Ruilen over de grens

De collectie van Jan Arend Boer beperkt zich niet tot Nederland. Tijdens een bezoek aan Kopenhagen nam hij contat op met een lokaal politiebureau. Een medewerker van de meldkamer was direct enthousiast over een ruil. Nadat zijn leidinggevende akkoord gaf, vertrok de Lemster met een Nederlands uniform in zijn rugzak en keerde hij terug met twee Deense uniformen. „Dat was het begin van de uniformcollectie en dat allemaal in een tijd dat we nog geen internet hadden.”.

 

Brieven schrijven voor uniformen

In die tijd schreef Jan Arend Boer lukraak brieven aan de politiechefs van verschillende landen in de hoop bericht terug te krijgen. Dat leidde soms tot aardige verrassingen. Zo stuurde hij een brief naar de politiechef van Oman, maar lange tijd bleef het stil. „Ik dacht nog: dit wordt niks,” vertelt hij. „Tot er opeens iemand van de PTT voor de deur stond met een doos compleet volgeplakt met Arabische postzegels.” Binnenin vond hij een volledig uniform, inclusief schoenen. Tegenwoordig gaat dat veel sneller. Via een Facebookgroep komt hij in contact met andere verzamelaars en via Messenger is een deal soms al binnen 30 minuten rond.

 

Meer dan alleen een privéverzameling

Zodra Jan Arend Boer over zijn collectie begint, volgt het ene na het andere verhaal. Achter bijna elk item schuilt namelijk een verhaal. Van een uitnodiging voor een graduation party van een Indonesische politieman tot een modeshow in Heerenveen en van het uitlenen van een pak aan Tryater tot het erven van een complete verzameling van een vreemdeling. Die verhalen vertelde hij op open dagen, maar die hielden op een gegeven moment op. Een vaste plek voor zijn collectie heeft hij helaas nog niet gevonden. Daarom is hij niet alleen op zoek naar een opslag voor zijn collectie, maar ook een ruimte waar hij zijn verzameling kan tentoonstellen. „Als ik dan een zaterdag niet werk, kan ik die ruimte openen voor iedereen die een kijkje wil nemen.” aldus de Lemster. Maar totdat hij een pand vindt, zal hij zijn collectie beetje bij beetje weg moeten gooien.

 

Jan Arend hoopt dat iemand hem kan helpen aan een veilig onderkomen om zijn bijzondere verzameling te behouden en tentoon te stellen. Heeft u een pand of ruimte beschikbaar, of kent u iemand die kan helpen? Neem dan contact op via Polmus@outlook.com. Meer informatie over de collectie is te vinden op zijn website: https://friespolitiemuseum.jimdo.com/

© 2025 by Turning Heads. Powered and secured by Wix

bottom of page